de meanders werden afgesneden en dat er een nieuwe verbinding werd gemaakt tussen de beide jekerarmen. De bedding van deze verbinding was recht, diep en breed zodat ze een grote massa water kon afvoeren op een korte tijd. Ook werd een deel van de Jeker gedempt.
Deze werken zorgden ervoor dat het water sneller afgevoerd werd maar hierdoor verdroogde het valleigebied plaatselijk. Dit had een negatieve invloed op de kwaliteit van het habitat.
De hermeandering van de Jeker zorgt ervoor dat de ecologische waarde van het landschapspark ‘de Kevie’ terug opgewaardeerd wordt.
Het doel is dan ook om de Jeker te herstellen in zijn oorspronkelijke staat. De waterhuishouding in de vallei zal gevoelig verbeteren en dit zal niet alleen voor de mens maar ook voor de natuur
een positieve zaak zijn.
De gedempte delen worden terug uitgegraven maar de andere bedding die van de jaren zestig dateert, blijft ook bestaan. Dit zorgt niet alleen voor extra leefruimte voor fauna en flora maar waarborgt ook de veiligheid van de stad ingeval van eventuele wateroverlast. Dit was één van de voorwaarden om dit project te mogen uitvoeren.
Vooraleer men aan de hermeandering kon beginnen, gingen hier jaren van studie aan vooraf. De invloed van deze toch wel zware ingreep op talloze elementen werd zorgvuldig bestudeerd en overwogen.
Maar nu is de kogel eindelijk door de kerk. De werken beginnen en we houden jullie hier op de hoogte van de vorderingen.
Half augustus 2011: we zijn begonnen met het verwijderen van zoveel mogelijk bomen en struiken op de plaatsen waar de Jeker terug zal stromen. Dit helpt de aannemer om sneller te kunnen doorwerken. Ook tal van particulieren helpen ons om zo hun houtvoorrad aan te vullen voor de winter.
29 augustus 2011: de aannemer begint met de werkzaamheden.
19 september 2011: tot vandaag heeft de aannemer voorbereidende werken uitgevoerd. Langs de oude Jekerarm in Blaar werd het slib uit de bedding verwijderd en dit wordt ook afgevoerd als het overtollige water er uitgesijpeld is. De oever aan de binnenzijde werd opengemaakt om plaats te maken voor de nog uit te graven nieuwe oever. Ook op de dijk waar de nieuwe meander aan de overzijde komt te liggen in het gedeelte van het park van Scherpenberg werden de struiken verwijderd om plaats te ruimen voor de graafmachines. ook hier hebben de vrijwilligers het vrijgekomen brandhout opgeruimd.
20 september 2011: de eerste scheppen van de hermeandering zijn een feit. De oude bedding die in het park van Scherpenberg verborgen lag, is terug opengemaakt en zorgt er binnenkort voor dat er een eiland in de Jeker komt te liggen. De uitgegraven aarde wordt voorlopig op het perceel langs het zuiveringsstation gelegd in afwachting dat ze elders terug gebruikt wordt.
23 september 2011: het is zover: we hebben een eiland op de Jeker. De eerste meander is een feit.
27 september 2011: de verbinding tussen de 'dode' arm en de rechtgetrokken Jeker krijgt vorm. De bedding is bijna uitgediept maar men wacht nog op de platen die de buizen van de riolering moeten gaan beschermen. Ondertussen gaat men verder met het verwijderen van het slib in de 'dode' arm en met het graven van een volgende meander. Ook hier gaan de werken vlot vooruit. Hopelijk blijft het goede weer aanhouden.
26 october 2011: de werken schieten goed op. Na het eerste eilandje, tekenen 2 nieuwe toekomstige eilandjes zich stilaan af. De oude 'dode arm' is nu practisch volledig opengemaakt en uitgediept. Een andere meander is ook bijna volledig af en de doorsteek van de 'dode arm' naar de bestaande bedding op 'de dijk' is voor 90% volledig. Momenteel werkt men aan de doorwaadbare plaatsen en binnenkort wordt de fundering voor de toekomstige voetgangersbrug klaargemaakt. Het zijn indrukwekkende werken en de invloed op de natuur en het landschap zullen ingrijpend maar waardevol zijn.
6 november 2011
14 december 2011
de vroegere 'dode' arm is nu volledig af en ook de meander aan het begin ervan. Ondertussen is ook het laatste stuk tot aan de molen afgewerkt. De aannemer is begonnen met de aanleg van onze nieuwe ingang die voortaan aan de andere kant van de molen komt te liggen. Tot nu toe heeft het weer goed meegewerkt en we hopen dat dit zo nog een tijd mag blijven zodat de werken goed kunnen opschieten. 29 december 2011
Door het aanhoudende goede weer schieten de werken aardig op. De bedding is reeds uitgegraven tussen de molen en het Hardel. De mensen daar ter plaatse hebben nu een totaal ander decor voor de deur. Voorlopig ziet dit er nog kaal en modderig uit maar eens de kruiden opkomen, zal dit een vrij mooi decor worden.
Ondertussen is ook de brug voor het wandelpad over de Jeker aangekomen en geplaatst. Deze prachtige houten brug is een echte blikvanger. Ook hier is de aanblik van het herschapen landschap voorlopig nog pover maar ook daar komt binnenkort met de komst van de lente verandering in.
9 maart 2012
Ondanks de winterperiode zijn de werken goed opgeschoten. In de Oude Beemden zijn de machines ondertussen ook al verdwenen. Eén 'dode' arm en twee meanders zijn het gevolg van enkele weken graven. Deze hoek van het reservaat heeft een serieuze 'facelift' ondergaan en kan nu langzaamaan herstellen van de rechttrekking die in de jaren zestig hier werd uitgevoerd . En nu terug verderwerken aan de arm tegenover het Hardel waar de aannemer gestopt was om organisatorische redenen. We kijken er al naar uit !
11 april 2012
Ondertussen is ook de laatste meander uitgegraven. Enkel het uitgraven van de oude bedding tegenover het Hardel moet nu verdergezet worden en later het gedeeltelijke dichtgooien van de bedding op de 'dijk'. Daarna resten er nog de zogenaamde 'stroomdeflectoren (boomstammen die de stroom dwingen uit te wijken om de rivier te laten meanderen).